ponedjeljak, 14. listopada 2013.

Savjeti



Ne bacajte vodu u kojoj kuhate namirnice.Vodom u kojoj se kuhao krompir možete očistiti srebrene predmete.Voda u kojoj se kuhala riža idealna je kao učvrščivać čipke i tila, a crne vunene odjevne predmete operite vodom u kojoj se kuhao špinat.
Aroma kahve je lahko isparljiva i nestalna.Da bi ste to izbjegli kupujte uvijek kahvu u umjerenim količinama .Treba znati da je dovoljno 24 sata pa da aroma kahve ispari , a sedam dana da kahva promijeni okus. Nakon tri sedmice kahva nije za upotrebu.
Ako ste već otvorili pakovanje kahve, potrebno je sadržaj presuti u metalnu ili plastičnu posudu.Posudu stavite u frižider.Ako želiti da sačuvate aromu stavite malo soli.
Neprijatan miris ribe sa ruku najlakše ćete uklonuti ako ruku natrljate solju, a potom isperete hladnom vodom
Polupano jaje koje vam je palo na pod pospite solju.Nakon toga ćete ga lakše pokupiti lopaticom za smeće jer će se osušiti.
Da biste bolje iskoristili sok od limuna, grejpfruta, narandže, prije nego što ga iscjedite potopite voće u vruću vodu nekoliko minuta. Povrće i voće žute boje ima visok sadržaj vitamina A.Veoma je korisno za poboljšanje vida,jačanje noktiju čini kosu sjajnijoma kožu mekšom, pomaže jačanju imuniteta organizma i sprečava anemiju.Ovo voće i povrće bi trebalo čuvati u frižideru, jer kiseonik i svjetlost razgrađuju vitamine C,A,K i B.
Ukrasno bilje zalijevajte vodom u kojoj ste oprali meso. Ova voda obogaćuje zemlju u čijem sadržaju ima umjetnog gnojiva.
Prilikom iskuhavanja rublja dobro je u vodu staviti nekoliko kolutova limuna zajedno sa korom.Od toga je rublje bjelje.
Uzgajajte paradajz na balkonu ili prozoru. Miris njegova lista tjera komarce.
Povrće koje raste u zemlji uvijek se kuha u hladnoj vodi, dok se povrće koje raste iznad zemlje stavlja u vrelu vodu.
Posudu u kojoj je jelo zagorjelo lahko ćete očistiti ako u nju stavite vodu i dodate kašiku soli pa ostavite da lagano vrije.To je dovljno da se skramica prionulog jela sama odvoji.
Ljeti su insekti prava napast.Pokušajte da ih udaljite iz stana na jedan od starinskih načina: Na prozore stavite saksije sa pelargonijama, a u sobu stavite buket nane.Komarci i muhe ne vole miris ovih biljaka.
Banane zamotajte u vlažnu krpu a zatim stavite u papirnu kesu. Ako su zelene, uskoro će postati zrele.Ako su zrele, zadržaće svježinu.

Nema komentara:

Objavi komentar