ponedjeljak, 21. listopada 2013.

Dosadašnji razvoj turizma u Bosni i Hercegovini





Činjenica da je turizam postao značajan faktor  bosanskohercegovačke privrede, ovdje nije potrebno posebno isticati, osim što treba podvući da je danas, uprkos recesionih, pa i kriznih kretanja u svijetu, među  najdinamičnijim našim privrednim sektorima[1] i da se njegovim posredstvom realizuje skoro pola milijarde deviznog priliva .[2]
 S obzirom na to, a imajući u vidu privrednu nerazvijenost Bosne i Hercegovine, vrijedno je učiniti pokušaj kako bi se došlo do odredjenih saznanja kakvo je mjesto turizma u ekonomici Bosne i Hercegovine, koja danas ulaže izuzetno velike napore u pravcu prevladavanja privrede i druge nerazvijenosti. Sagledavanje mjesta i uloge turizma u privredi Bosne i Hercegovine i njezinoj ekonomskoj politici ovdje će se posmatrati kroz: 1. resursne osnove turizma i 2. deviznu rentabilnost inostranog turizma.
Bosna i Hercegovina se danas nalazi na prelomnici cjelokupnog društvenog i temeljnog privrednog preobražaja, svjesna pri tome činjenice da odgovore na razvojne izazove svijeta i dinamičnog neposrednog okruženja, mora tražiti i pronalaziti prvenstveno vlastitim snagama. Logičan je stoga i urgentan zahtjev za operacionalizacijom nove strategije privrednog razvoja koja će istodobno dati odgovore na usko povezana pitanja:
·         prijeko potrebnu i temeljitu institucionalnu transformaciju i hitnu poslijeratnu obnovu te,
·         usklađivanje objektivno različitih granskih, regionalnih, socijalno - političkih i drugih interesa i preferencija.
Pri tome se mora poći od opšteg nacionalnog konsenzusa oko najvažnijih razvojnih pitanja: kvaliteta prelaza u tržišnu privredu, te ostvarenja pravne države i građanskog društva, opredjeljujući se čvrsto za visoku razinu društvene odgovornosti, ekološke svijesti i poslovnog morala, primjerenih civilizacijski i privredno razvijenim sredinama.


[1] U razdoblju od 1970-80. g. turistički promet raste po prosječnoj  stopi od 10%. (Vidi „Bilten TSJ“, god. XIX-V, maj 1981. god., str.8)
[2] Devizni priliv bez saobraćaja i privrednog kliringa iznosio je za 1980. oko milijardu i po dolara. („Turizam“, 3, 1981. god.) 

1 komentar:

  1. Bets on sports betting in New Jersey - CBS News
    One 스트라이크존 such thing is that 아시아 게이밍 New Jersey does not have any legalized 아트그라비아 장주님 sports betting in the state. That is 바카라추천사이트 a state that mgm 바카라 is no longer

    OdgovoriIzbriši