ponedjeljak, 21. listopada 2013.

Programske odrednice budućeg razvoja turizma u Kantonu Sarajevo




Turistički razvoj ovog kantona se zasniva na daljnjem kretanju turističkog tržišta, na vrijednosti turističkih resursa i geoprometnog položaja. Tu se već, na osnovu ovih karakteristika, uočavaju akcije u pravcu razvoja savremenog masovnog turizma.
Ovo područje se odlikuje specifičnim karakteristikama, te zato ima izuzetno važno mjesto u okviru kontinentalnog turističkog podneblja i turističke ponude, koju treba kreirati na cijelom području Bosne i Hercegovine.
Kao prostor s izuzetno povoljnim prirodnim uslovima za razvoj masovni razvoj zimskog turizma, a karakteristikama koje ga u tom čine ekskluzivnim u Bosni i Hercegovini, kao dio koji posjeduje potrebne resurse za razvoj zdravstvenog turizma i perspektivama za razvoj masovne rekreacije, kao geografski i politički centar sa pripadajućim ekskluzivitetom za razvoj kongresnog turizma, Sarajevo i ovaj kanton će imati presudnu ulogu u ostvarivanju dugoročnog razvoja turizma u Bosni i Hercegovini, a samim tim i u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine. [1]
Na osnovu vlastitih faktora na kojima se može razvijati turizam u ovom kantonu, treba uzeti u obzir i one uslove koji nemaju autonomni karakter, nego se zasnivaju na činjenici da se Sarajevo nalazi u neposrednoj zoni uticaja velikih domaćih i međunarodnih turističkih tokova koji će se kretati ovim područjem prema drugim ciljevima, posebno prema jugu.
Razumije se da će turističkom razvoju doprinijeti rast dohodovnih, industrijskih, saobraćajnih, trgovačkih i drugih faktora i da će ovo područje imati odlučujuću ulogu u razvoju turizma Bosne i Hercegovine. [2] Pri tome se očekuje da će, već sada visoko razvijena, subjektivna sklonost stanovništva turističkoj rekreaciji biti u stalnom porastu.
Kad se govori o ciljevima turističkog razvoja Kantona Sarajevo, onda treba reći da su oni identični s ciljevima drugih kantona :

-          porast narodnog dohotka, prelijevanjem turističke potrošnje iz razvijenih u manje razvijena područja, kao i stvaranje sopstvenog dohotka u nizu djelatnosti,
-          razvoj turizma s ciljem zapošljavanja, jer su sve manje mogućnosti za to u primarnom i sekundarnom sektoru;
-          intenziviranje ekonomske aktivnosti, posebno u opštinama Kantona koje zaostaju u razvoju, a oskudijevaju u prirodnim i drugim resursima, a turizam ih može izvesti iz depresivne pozicije;
-          realizacija društvenog prihoda od turizma, što je ne samo jedan od ekonomski najpovoljnijih načina dobave deviza, nego i važna potreba cijele države.


[1] Studija UZ BiH i Instituta za ekonomiku turizma, Zagreb, str. 14
[2] Vidi: M. Festić „Inozemna turistička potrošnja u BiH i  njezin utjecaj na narodni   dohodak“, „Svjetlost“, Sarajevo,
    1975. god., str.47.

Nema komentara:

Objavi komentar