ponedjeljak, 21. listopada 2013.

N A R U Č E N I T U R I S T Č K I A R A N Ž M A N I



N A R U Č E N I   T U R I S T Č K I    A R A N Ž M A N I

Naručene turističke aranžmana agencija  formira prema narudžbi odnosno na zahtjev svojih klijenata. Klijent agenciji priopćava želje u svezi s odredištom, a ona ga savjetuje zavisno od  njegovih želja. Na temelju iskustva i raspoloživih informacija agencija će dogovoriti sa klijentom sadržaj aranžmana.
Zatim agencija pošto ne poznaje dovoljno turisričku destinaciju stupa u kontakt
sa  receptivnom agencijom. Nakon toga receptivna agencija stvara itinerar prema
želji emitivne agencije odnosno klijenta. Odmah pristupa pripremim rezervaciji usluga drugih dobavljača prema itineraru, kako bi osigurala realizaciju preuzetih obveza. U stvaranju itinerara receptivna agencija je iskalkulirala cijenu koja vrijedi za emitivnu agenciju, a ne za  njezine klijente - naručitelje. Nakon toga receptivna agencija šalje ponudu u pismenom obliku emitivnoj agenciji-naručitelju. U ponudi obvezno naglašava uvjete polaganja predujma te uvjete i rokove plaćanja. Nakon primanja ove ponude, emitivna agencija obavještava klijenta – naručitelja te mu daje uvjete o realizaciji aranžmana . U koliko klijenat pristane na predloženi aranžman, emitivna agencija obavještava receptivnu agenciju i ona pristupa organizaciji putovanja, klijenat uplaćuje avans i šalje potrebne dokumente. U ugovoru su naglašeni rokovi te ako emitivna agencija ne odgovori u roku, podrazumijeva se njezino odustajanje.Po pravilu ukoliko klijenat neprihvati ponude, emitivana agencija je dužna obavijesti  receptivnu  agenciju pismenim putem.
Na turističkom  tržištu se uglavnom male agencije orijentiraju na naručene aranžmane.
Ovi se aranžmani u praksi pojavljuju kao individualni i kao grupni. Kod  individualnih naručenih aranžmana pojavljuje se obično klijentela više kupovne moći  kako bi izbjegli sve teškoće i neugodnosti u vezi s samoorganiziranjem putovanja.
Zbog toga se obraćaju turističkoj agenciji koja za njih prema njihovim uputama organizira individualno putovanje. Naručeni grupni aranžmani nastaju na osnovu zahtjeva pojedinih grupa klijenata. Ovi aranžmani obično imaju zajednički motiv putovanja. Naručuju ih razni privredni subjekti, ustanove, klubovi, udruge organizacije.

Nema komentara:

Objavi komentar