nedjelja, 13. listopada 2013.

24 VAZNA SAVJETA ZA ODRZAVANJE ZDRAVE VEZE MEDJU SUPRUZNICIMA - I dio

1. Nikad ne podcjenjuj moc komplimenta Svaki dan recite svom partneru barem jednu stvar koju je uradio i koja vam se svidja, koju cijenite itd. Svi smo veoma brzi kad treba kritikovati partnera sa stvarima koje nam se ne svidjaju, potrudite se da odrzavate ovdje dobar balans. Sitnice cuda cine, sto vise budete zahvaljivali, i koristili rijeci kao sto su “ hvala “ tim vise ce vas partner znati sta vam se svidja i sta cijenite pa ce to cesce i raditi .


2. Intimni odnos Upustite se u intimni odnos cak i ako se ne osjecate trenutno raspolozenim za to. Kad se jednom opustite, vidjet cete da i nije tako tesko. Shvatite to kao uzivanje, druzenje opustanje a ne kao obavezu prema partneru koju pokusavate sto prije da skinete sa “ dnevne liste .

3. Vise slusaj, manje pricaj Komunikacija se sastoji od 85% slusanja i 15 % govora. Sto vise slusate, vise povecavate komunikaciju. Pokusajte nekad da izadjete iz kuce, u dugu setnju, negdje u parku, bez mobitela, gledajte svom partneru u oci i slusajte ga dok vam prica. Zaista je divan osjecaj kad znas da te neko slusa, zaista slusa.

4. Pometite svoje ( manje probleme ) ispod tepiha
Cinjenica je da je zaista sasvim uredu da neke rasprave i problemcice jednostavno napustite, predjete preko njih, ignorisete. Neko ce mozda reci to je “ izbjegavanje problema.” Ali vjerujte, za svakodnevne, male sitnice, uspjesni bracni parovi se slazu u tome da je vrijednije i lakse manje probleme ignorisati jer jednostavno nije svaki problem i svaka sitnica vrijedna svadje i sikiracije i osjecaja potrebe da uvjek budete u pravu i pobdjedjujete u diskusiji.

5. Odnosite se prema svojoj ljubavi kao prema cijenjenom prijateljstvu
Sretni bracni parovi obracaju se jedno drugom sa respektom i miloscu. Oprezno biraju rijeci, izbjegavaju najcesci otrov za vezu kao sto su ‘ kritika, tvrdoglavost itsl. - I tako se osjecaju emocionalno zadovoljnijim.

6. Da bi ste promijenili svoju vezu, promijenite sebe
U najvise brakova mislimo, “ ja sam upravu , ti nisi , ja cu ti dokazati i nagovorit cu te da se ti mijenjas. Cinjenica je da ako se jedna osoba promjeni, i veza se automatski mijenja. Ljudi se pitaju “ zasto se moramo mijenjati ? “ Ali kad im se pokaze i objasni od strane strucnih savjetnika kako da ucine prvi korak, jedino pitanje koje postavljaju posle toga je “ Zasto to nisam prije uradio/la?

7. Cuvajte se ostrih komentara, oni cesce jace pogode nego sto mislite
Kad ste umorni i frustrirani, lako ce vam se desiti da se upustite u kritikovanje vaseg partnera. Ali znajte da negativni komentari i ponasanje ostavljaju dublje tragove nego pozitivna dijela. Pokusaj da za svaku negativnost i ostar komentar nadjes pet pozitivnih, pogled, dodir, osmijeh, poljubac, kompliment, bilo kakav znak ljubavi i paznje.


Nema komentara:

Objavi komentar