ponedjeljak, 21. listopada 2013.

Inteligencija je precjenjena: Šta je zaista potrebno za uspjeh?



Dobro obrazovanje i inteligencija su važni, ali apsolutno nedovoljni da biste se izdigli iznad ostalih i u potpunosti iskoristili svoje potencijale.
Testovi inteligencije se koriste kao pokazatelj sposobnosti logičkog rasuđivanja i tehničke inteligencije. Ali, istraživanja pokazuju da je apsolutno nedovoljna za profesionalni uspijeh.
Umjesto da se fokusirate samo na vaš IQ, potrebno je da investirate u vašu EQ (emotivnu inteligenciju), MQ (moralnu inteligenciju) i BQ (tjelesnu inteligenciju). Ovi koncepti mogu izgledati nauhvatljivi i teški da se izmjere, ali su daleko značajniji od IQ.
EMOTIVNA INTELIGENCIJA
EQ je najpoznatija od navedene tri i ukratko kod nje je u pitanju sljedeće: biti svjestan sopstvenih osjećanja i osjećanja drugih, regulisanje tih osjećanja kod sebe i drugih, ispoljavanje emocija koje su odgovarajuće za situaciju, samomotivacija, i razvijanje veza sa ljudima.
Savjeti za unaprijeđenje: Prvo, postenite svjesni svog unutrašnjeg dijaloga. Od pomaći je ako vodite dnevnik o tome koje vam misli prolaze kroz glavu tokom dana. Stres može biti veliki ubica emocionalne inteligencije, tako da isto tako treba da razvijete zdrave tehnike koje mogu da efektivno i brzo redukuju stres u nestabilnoj situaciji.
MORALNA INTELIGENCIJA
MQ direktno prati EQ, jer se bavi vašim integritetom, i osjećajem za odgovornost, saosećajnost i opraštanje. Način na koji se ponašate prema sebi je način na koji će se i drugi ponašati prema vama. Preuzimanje obaveza, zadržavanje svog intergiteta i iskrenost su krucijalni za moralnu inteligenciju.
Savjeti za unaprijeđenje: Pravite manje izgovora i preuzmite odgovornost za svoja djela. Izbjegavajte male laži. Pokažite saosećanje i poštovanje u komunikaciji sa drugima. Vježbajte prihvatanje i pokažite toleranciju za mane dugih ljudi. Opraštanje se ne odnosi samo na to kako se odnosimo prema drugima, već i kako se odnosimo i osjećamo prema sebi samima.
TJELESNA INTELIGENCIJA

Nema komentara:

Objavi komentar