ponedjeljak, 21. listopada 2013.

Opći podaci o Kantonu Sarajevo





Područje Kantona Sarajevo zauzima središnji položaj u Bosni i Hercegovini. To je prostor kojem se susreću Istok i Zapad, Sjever i Jug, prelama slojevitost povijesti i raznolikosti kultura
Smješten je u planinskom masivu Dinarida, na međi između Podunavskog i Jadranskog sliva. Zauzima približno 2,5% ukupne teritorije BiH, te je tako po svojoj veličini osmi po redu Kanton u Federaciji Bosne i Hercegovine. Po svom administrativnom ustrojstvu, Kanton Sarajevo se sastoji od Općina, od kojih je najveća po površini Trnovo.
Prostor obiluje bogatstvom kulturno-povijesnih i prirodnih vrijednosti: bogatim graditeljskim naslijeđem, povijesnim urbanim cjelinama, parkovima prirode, šumama visoravnima s florom i faunom, vodama. Tu se nalaze zimski, sportsko - rekreativni centri, banjska lječilišta, itd. Posebno obilježje prostoru daje Sarajevo, kao glavni grad Federacije države Bosne i Hercegovine u kojem su sjedišta ambasada, brojnih diplomatsko – konzularnih predstavništava, sjedišta menunarodnih organizacija, državnih institucija, predstavništva gospodarskih organizacija, te kulturnih i sportskih doganaja na svjetskoj razini, itd.  Sarajevo je mjesto olimpijskog naslijena u graditeljskom smislu i stečenog olimpijskog imidža i duha Europi i svijetu.
Kanton Sarajevo izabran je za Europski region 2006. godine, što ga promovira u svim
europskim zemljama.
Klimatski uslovi u Kantonu Sarajevo uslovljeni su nadmorskom visinom lokaliteta, položajem i dužinom i količinom padavina i sl. Temperatura zraka tokom godine je dosta ujednačena, pri čemu je najhladniji mjesec januar, dok je najtopliji juli. Upravo su neki lokaliteti u Kantonu Sarajevo zbog svoje specifične klime poznati i cijenjeni sa zdravstvenog stajališta.

Nema komentara:

Objavi komentar