ponedjeljak, 14. listopada 2013.

Kako zadovoljiti potrebe u braku.



Nauci kako stvarno davati sve od sebe



Velika je razlika izmedju “ Iskrenog davanja od srca ” i davati nesto uz ocekivanje da se nesto dobije za uzvrat. Kad tajno ocekujemo za ono sto uradimo za drugog pohvalu i nagradu ili nesto za uzvrat, to nije nista drugo do manipulacija. Sa druge strane, pravo zadovoljstvo se bazira na iskrenom davanju i dijeljenju. Kad naucimo da dajemo od sebe iskreno, onda je nemoguce biti ljut ili razocaran zbog toga. Samo davanje drugom je onda zadovoljstvo po sebi.


Iskrena darezljivost znaci davanje bez nekih zakacki. To znaci davati svom partneru nesto sto on voli, sto ga cini sretnim, a ne ono sto tebi licno cini zadovoljstvo. To znaci naci vremena da upoznas tu osobu i da zadovoljis njene potrebe. Mnoge osobe se boje davanja i pruzanja, misle da ako budu davali sve od sebe da ce biti iskoristene, “ iscjedjene”. Ali naprotiv, suprotno od toga je istina. Sto vise dajemo, sve vise imamo. Djelenje donosi osjecaj punog I smirenog srca , njeznosti, to je temelj razvijanja iskrenog zadovoljstva.


Mnogo je stvari koje se mogu dati, osim materijalnih stvari. Tvoj partner treba od tebe, tvoje vrijeme, paznju, priznanje i sansu da ponekad bude upravu u necemu. Zelis da ovo sprovedes u djelo? Napravi listu svih stvari koje mozes da pruzis svom partneru. Onda napravi listu svih stvari koje bi ti htjela da on pruzi tebi. Kad uporedis ove dvije liste jednu do druge, vidjet ces razliku izmedju toga sta bi ti pruzila svom partneru u nadi da zadovoljis svoje zelje i potrebe a sta bi stvarno pruzila parnteru da njega usrecis.

Nauci kako stvarno da slusas

Kad vec govorimo o iskrenom i velikodusnom davanju, nema nista bolje sto bi mogla pruziti svom partneru od stvarnog slusanja dok on govori. Cesto puta mi cujemo sta nas partner govori, ali nemamo pojma kako da ga slusamo. Slusanje znaci , izaci iz “ svoje glave i misli “. I stvarno biti prisutan sa drugom osobom tokom razgovora. To znaci , iskljuciti onaj glas u sebi koji stalno nesto dosaptava u nama i komentarise, to znaci zaustaviti u sebi onu osobu koja voli da raspravlja a pronaci onu koja je dostupacna i tiha dok slusa. Kad stvarno slusas, u tom momentu si ostavila svoja licna ocekivanja i prohtjeve, ono sto bi ti voljela da cujes da on kaze ili uradi, i bila stvarno za njega tu. Ovo je ogromni poklon koji dajes, mnogo je onih koji se osjecaju voljenim kad ih neko slusa. (opsirnije i detaljnije na ovu temu mozete procitati na ovom linku http://bosnjakinja.net/php/index.php?option=com_forum&Itemid=43&page=viewtopic&t=12



Prestani pokusavati da promjenis svog partnera

Zelja da promjenimo ili “ popravimo “ svog partnera je jedna od najvecih lopova koja krade nase zadovoljstvo. Uz to, razvija drugi problem, tvoj partner pocinje da osjeca “ tvoju dominaciju “ u vezi i osjecaj tvoje kontrole nad njim. Jedno misli da nemoze voljeti ono drugo ako se ne promjeni. A druga strana je povrijedjena i misli da nije dovoljno dobra i vrijedna takva kakva jeste. Osoba koja zeli onu drugu da promjeni, postaje sve vise i vise frustriranom jer to ne uspijeva a druga strana odbija “ pokoravanje “ vasoj dominaciji i zeljom za kontrolom nad njim i sve vise i vise se povlaci od vas. Sigurno si cula za izreku “ da me voli promjenio bi se za mene!”

Naci svoje zadovoljstvo u braku, znaci biti sposoban da volis osobu onakvu kakva jeste. Tvoj partner nije stvoren na Zemlji kako bi tebe zadovoljavao i tvojim prohtjevima udovoljavao. Tvoj partner je poslan na ovaj svjet da raste i da se razvija, da spoznaje i upoznaje sebe. To moze biti dug i izazovan proces. I sigurno da ima dana, sedmica kad tvoj partner uspjeva da prezentira sve svoje najgore i najruznije strane. Ali iznenadjujuca istina o promjeni partnera je, da sto manje guras i navaljujes na svog partnera da se promjeni, tim brze ce se promjeniti sam od sebe, jer onda nema potrebe da se brani i suprostavlja tvojim zeljama i ocekivanjima.

Nauci da saburis

Sabur je “starinska“ rijec u danasnjem tehnoloskom svijetu, gdje je sve sto je brze odmah i bolje. Ipak, pogresno je zuriti u bracnoj vezi i njenom jacanju, kako bi se razvilo zadovoljstvo. Ako zaista zelis ici u ispravnom pravcu, postoje dva nacina. “Nauci kako da budes vise darezljiva i trudi se da budes bolji slusalac u razgovorima. Ali obje ove osobine trebaju vremena da se usavrse, zbog toga je strpljivost potrebna. Zbog toga je potrebno da realizujes, ovog momenta, takva kakva si, vrijedna si da budes voljena i postovana. Ako zaista zelis da povecas zadovoljstvo i srecu u svom braku, odrijesi svog partnera “ moci “ koju ima nad tvojim osjecajima, i preuzmi ponovo odgovornost za svoje osjecaje i ocekivanja u zivotu. Drugim rijecima, ti ne mozes promjeniti svog partnera niti njegovu licnost, ali mozes promjeniti kako ce to da utice na tebe, to su tvoji osjecaji, do tebe je kako ce neka njegova navika utjecati na tebe. Ako ovo budes sprovodila u djela bices iznenadjena rezultatima.

Nema komentara:

Objavi komentar