ponedjeljak, 21. listopada 2013.

Infrastruktura





Plan Kantona Sarajevo predviđa rast saobraćajnih veličina, što će utjecati na dalji razvoj i modernizaciju saobraćajne infrastrukture, što je upravo jedan od primarnih preduslova za uspiješno organiziranje i odvijanje grane turizma.
U Kantonu Sarajevo su svi važniji putni pravci pokriveni asfaltnim trakama, međutim, kvalitet održavanja svih asfaltnih i drugih puteva je upitan, i tome bi se trebala posvetiti dodatna pažnja. Takođe, činjenica je da je Bosna i Hercegovina jedina zemlja u Evropi bez završenog, izgrađenog modernog autoputa.
Poslijeratni period bilježi manju iskorištenost željezničke infrastrukture. Skorija rekonstrukcija i modernizacija postojećih pravaca će, kako se očekuje, značajno  utjecati na veću popularnost turističkog saobraćaja željeznicom.
Aerodrom svojim položajem je sam po sebi velika prednost za turističke i druge konzumente. Zračno povezivanje Sarajeva sa svim dijelovima svijeta moguće je jedino ako ga se tehnički opremi, a postojeća pista proširi i produži, u cilju obezbjeđenja visokog standarda sigurnosti putnika.
Ako gledamo detaljnije na razvoj turističke privrede na području Bosne i Hercegovine, tačnije Kantonu Sarajevo, možemo uočiti pojedine nedostatke. Ovdje ćemo odmah napomenuti da na nivou države ne postoji Zakon o turizmu, a postojeći Zakon na nivou entiteta ima brojne nedorečenosti. Donošenje Zakona na polju turizma, uveo bi  red u ovu oblast, i više bi se približila praksi evropskih zemalja. Ovdje bi se značajno smanjio gubitak zbog sive ekonomije.

Nema komentara:

Objavi komentar