ponedjeljak, 21. listopada 2013.

Prirodini resursi i stanje okoliša





Priroda Federacije Bosne i Hercegovine odlikuje se unikatnostima prostorne i vremenske organizacije, te najvišim stepenom različitosti u svim segmentima, ne samo na prostoru zapadnog Balkana, već i Europe u cijelosti. Naglašeni originalni obrasci razvoja i postojanja biološke, geološke i hidrološko-ekološke raznolikosti, kroz dugo geološko vrijeme rezultirali su visokovrijednim posebnostima prirode sadržanim i u prirodnom naslijenu F BiH. Prema stupnju raznovrsnosti prirodnih vrijednosti i distribuciji naslijena F BiH se nalazi u samom vrhu skale prostornih i okolišnih neponovljivosti.
Ekološka heterogenost prostora Federacije Bosne i Hercegovine, geomorfološka i hidrološka raznolikost, specifična geološka prošlost te diverzitet ekoklime uvjetovali su i posebno bogat živi svijet na ovom teritoriju. Flora, fauna i fungia Federacije Bosne i Hercegovine ubraja se u najraznovrsnije u čitavoj Europi, a visok stupanj endemičnosti i reliktnosti daje joj značaj na razini globalne biološke raznolikosti.
Na geografski malom prostoru, kao rijetko gdje u Europi, egzistira više razvojnih endemnih centara, u kojima se i danas odvijaju procesi nastajanja novih vrsta. Posebnu specifičnost predstavljaju brojni kanjoni i klisure rijeka (kanjoni Une, Neretve, Drine, kanjoni i klisure pritoka u izvorišnom dijelu i gornjem toku Bosne).
Ispod najviših vrhova planina, u području cirkova, nalaze se i centri razvoja glacijalne flore I faune, kao osobiti dokazi procesa nakon ledenog doba na Balkanskom poluotoku. Preko 450 vrsta i podvrsta vaskularnih biljaka karakterizira se odrenenim stepenom endemičnosti, što floru Federacije Bosne i Hercegovine čini jednom od posebnih i jedinstvenih u Europi. Izražen diverzitet insekata (naročito hidrofilnih), predstavnika ihtiofaune i sisara čini faunu FBiH prepoznatljivom u europskim razmjerima, a prema nekim skupinama (pećinski organizmi i ribe u kraškim ponornicama) osobitom i za čitav svijet.

Kao osnovni faktori diverziteta Federacije Bosne i Hercegovine mogu se navesti:
  • diverzitet terestričnih staništa kroz: prisustvo stijena različite geološke starosti, raznolikost matičnog supstrata, tipova zemljišta, unikatnih i raznovrsnih formi reljefa, te diverzitet klimatskih uvjeta;
  • diverzitet vodenih staništa kroz: bogatu i raznovrsnu hidrološku mrežu (planinska jezera, izvori, planinski potoci, rječice, rijeke, ponornice, bare, močvare, podzemne vode, termalni izvori, bocatne vode i more);

Nema komentara:

Objavi komentar